krioterapija - dermatološka ordinacija k2 derma novi sad
Prirodno i inovativno

Krioterapija - dermatološka ordinacija K2 Derma Novi Sad

Dermatologija

Krioterapija je minimalno invazivna procedura koja koristi izuzetno hladnu tečnost ili instrument za zamrzavanje i uništavanje abnormalnog tkiva koje zahteva eliminaciju.

Današnja kriohirurgija se u lečenju koristi oko 100 godina. Kao prvi kriogeni korišćeni su tečni azot i komprimovani sneg ugljen-dioksida. Upotreba tečnog azota kao kriogena datira od 1940. godine do danas i ima široko polje korišćenja.

Kako deluje krioterapija tečnim azotom?

Tečni azot, koji je na temperaturi od -194 stepena Celzijusa, aplikuje se iz boce u spreju. Taj proces, na mestu koje se tretira, traje od 10 do 30 sekundi, uz maksimalnu poštedu ostale kože.

U zavisnosti od veličine i lokalizacije promene koju treba tretirati, koriste se odgovarajući nastavci. Okolna koža se zaštiti, kako bi se hladnoćom, odnosno zamrzavanjem delovalo ciljano. Vreme ispuštanja tečnog azota i udaljenost vrha "prskalice" (dodatka) od kože pacijenta, zavise od vrste promena na koži i efekta koji lekar želi da postigne.

Posle obavljenog pregleda lekar određuje koliko je tretmana potrebno obaviti u zavisnosti od kliničke slike i težine problema.
krioterapija - tretmani tečnim azotom - dermatološka ordinacija k2 derma novi sad
krioterapija - dermatološka ordinacija k2 derma novi sad

Indikacije za krioterapiju

Virusne bradavice kod starije dece i odraslih
Seboroične keratoze
Aktinične keratoze
Molluscum contagiosum kod odraslih

Karcinomi kože kod kojih je lezija identifikovana biopsijom, a koji mogu biti pogodni za krioterapiju ukoliko ih izvodi lekar specijalista su: Mali, tanak, tipičan, površinski karcinom bazalnih ćelija na trupu i udovima. Mali, tipični intraepitelni karcinom skvamoznih ćelija na trupu i udovima.

Kako izgleda koža nakon primene tečnog azota?

Zaleđena koža postaje bela i potrebno je nekoliko minuta da se "odledi" i vrati u prethodno stanje. U narednih nekoliko sati, ponekad nekoliko dana, uočava se crvenilo na koži. Mogu se javiti i plikovi i plitke ranice, koje zaceljuju nakon 7 do 15 dana, fomirajući kraste.

Kada se kraste sljušte, najčešće "otpadaju" i promene na koži koje su tretirane. Ukoliko se, pak, krasta nasilno uklanja, mogu zaostati ožiljci, koji u regularnim okolnostima nisu očekivani.

Veoma je važno kožu tretirati vodom i sapunom i, ako je potrebno, aplikovati lokalnu antibiotsku mast. Nakon terapije, na tretiranim područjima neophodna je zaštita od sunca, jer se mogu javiti pigmentacije (fleke).

Kiroterapija - Cenovnik Novi Sad
Krioterapija 0d 5.000 do 7.000 RSD

Koliko tretmana je potrebno?

Da li je postupak bolan?
Koje su kontraindikacije za krioterapiju?