Higijenski (medicinski) tretman lica

Nakon višegodišnjeg iskustva, možemo sa sigurnošću reći da je higijenski tretman lica početak uspešne terapije akni, rozacee, seboroičnog dermatitisa i drugih oboljenja kože lica. I sprovođenje savremenih tehnika podmlađivanja ne može se zamisliti bez prethodnog čišćenja lica. Higijenski tretman lica nije samo istiskivanje mitisera. Traje između 90 i 120 minuta u zavisnosti od stanja vaše kože.

Higijenski (medicinski) tretman čišćenja lica podrazumeva:

 •  Parenje i dubinsko čišćenje
 • Piling i dezinfekciju lica
 • Nanošenje maske prema tipu kože
 • Uspešno lečenje upalnih procesa
medicinski-higijenski-tretman lica - ordinacija k2 derma novi sad - dermatolog dr Bojana Spasić
Kako dermatolozi dijagnostifikuju akne?

Dermatolog postavlja dijagnozu na osnovu stanja vaše kože. Tokom pregleda, dermatolog ustanovljava koje vrste akni imate i gde se pojavljuju na vašoj koži. Na osnovu toga kreira efikasan i potpuno individualan plan lečenja.

Još jedno stanje koje se može zameniti aknama jeste perioralni dermatitis. Ono često izaziva reakcije kože koje izgledaju kao akne u predelu oko usana.

Bez obzira na to da li imate uporne akne ili neko drugo stanje kože, dermatolog vam nakon obaveznog prvog pregleda može postaviti dijagnozu i napraviti plan lečenja prilagođen potrebama vaše kože.

Kako dermatolozi leče akne?
Individualni protokol i plan lečenja akni zavisi od mnogih parametara, uključujući i sledeće:

 • Koju vrstu akni imate (da li su u pitanju miteseri, bubuljice ili dr.)?
 • Gde se akne pojavljuju na vašoj koži?
 • Na koje tretmane za lečenje akni ste već išli?
 • Kada je počela pojava akni na vašoj koži?
 • Koliko imate godina?
 • Da li su vam akne ostavile tamne mrlje ili ožiljke?
Plan lečenja može da varira od jednog do drugog pacijenta. Ukoliko dva pacijenta imaju istu vrstu akni, lečenje često ne podrazumeva istu terapiju.
Ako imate bele tačke, mitisere ili oba tipa akni, preporuka dermatologa može biti lek za akne koji ćete nanositi na kožu. To mogu biti neki od sledećih lekova:

 • Retinoid
 • Retinoid + benzoil peroksid, azelaična kiselina ili salicilna kiselina
 • Benzoil peroksid + antibiotik koji nanosite na kožu

Blage ili umerene bubuljice mogu se lečiti lekovima koje nanosite na kožu. Ženama kojima se one i dalje pojavljuju mogu biti propisani lekovi, kao što je pilula za kontrolu rađanja, koju je američka administracija za hranu i lekove (FDA) odobrila za lečenje akni. Flaster za kontrolu rađanja takođe može biti efikasan, kao i neki drugi lekovi.

Ako imate duboke, bolne akne koje često ostavljaju trajni ožiljak, efikasan tretman može vam pomoći na putu do čistije kože i sprečiti nove ožiljke.
Tretman se može sastojati od:
Lekova koje propisuje dermatolog i koje nanosite na kožu, uz uzimanje antibiotika
Hormonske terapije (prepisuje se samo ženama)
Izotretinoina (leka odobren za lečenje teških akni)

Ponekad je aknama potrebna dodatna pomoć!

Da bi vam pomogao da dobijete najbolje moguće rezultate lečenja, vaš dermatolog može dodati još neke procedure u plan lečenja. To su:

Laserska ili svetlosna terapija

Studije pokazuju da laserski i svetlosni uređaji mogu pomoći u uklanjanju akni. Ova vrsta tretmana najbolje funkcioniše kada se kombinuje sa drugim tretmanima za akne.

Injekcija kortikosteroida

Ako imate velike, izuzetno bolne i duboke akne, dermatolog vam može ubrizgati kortikosteroid. Ovo može brzo ublažiti bol i veličinu izbijanja akni. Iako je efikasan, ovaj tretman je rezervisan za lečenje nekoliko teških stanja akni. Upotreba više od nekoliko puta može izazvati neželjene efekte.

Zdrava ishrana

Brojna istraživanja sugerišu da vam ono što jedete takođe može pomoći da koža bude čista.

Koliko vremena je potrebno da bi se videli rezultati lečenja akni?

Potrebno je uraditi jedan tretman sa razmacima od mesec dana. Tačan broj tretmana određuje lekar specijalista. Tretman se koristi i kao dopuna za održavanje kože lica uz terapiju koju propisuje lekar.

Ako je potrebno, u protokol se može uključiti i tretman elektroforeze lokalnim antibioticima, koja bi se aplikovala u slučaju težeg oblika akni. Aplikacijom antibiotika sprečavamo dalji upalni proces i stvaranje novih akni.

Medicinski-higijneski tretman lica

Medicinski-higijenski tretman lica - cenovnik
Higijenski tretman lica 4.000 RSD
Higijenski tretman lica + mikrodermoabrazija 5.500 RSD
Higijenski tretman + ultrazvučna špatula 5.000 RSD

Najčešće postavljana pitanja

KOLIKO TRETMANA JE POTREBNO DA SE POSTIGNE ŽELJENI EFEKAT?
DA LI JE TRETMAN BOLAN?
ŠTA MOŽETE OČEKIVATI I KAKO SE TREBA PONAŠATI NEPOSREDNO NAKON TRETMANA?